Türk Kahvesi


Türk kahvesi kültürümün ve hayatımın içinde olan bir içecektir. Yeri gelir eğlenmek için kullanılır, yeri gelir geçmişten ve gelecekten haberler verir. Ve yeri gelir maharet sergilenir üzerinde, evliliğe atılan ilk adımın vazgeçilmez unsurudur.

Hakkında şiirler yaşanmış şarkılar bestelenmiş, official canadian pharmacy “Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane” denilen mucizevi içecektir.

Ehlikeyfin içmesini ve yapmasını bilmekle yükümlü olduğu iştir aslında. Sunulması bile alameti farikadır. Gümüş tepsilerde, dantelli işlemelerde eşsiz lezzet ikram edilir ki, sizi bambaşka bir dünyaya götürür.

türk kahvesi

TÜRK KAHVESİNİN TARİHİ

Türk kahvesi içerdiği eşsiz lezzet kadar tarihi ile ünlüdür. İlk olarak Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın kahveyi bulduğu anlatılır kitaplarda. Bir dönem “Günah” diyerek yasaklansa da kültürümüz vazgeçilmezi olmuştur artık. İlk seri üretim ve satışı işe 18. yüzyıla uzanır. Hani şu sağda solda gördüğümüz belli bir isim vardır. Kurukahveci Mehmet Efendi..

KAHVENİN HAZIRLANIŞI

Kahve hazırlamak maharet ve bilgi ister. Herkes kahve hazırlar ama maharetini bilmeyenin yaptığı kahve insanda istenilen tadı bırakmaz. Her şeyden önce kahvenin taze olanı makbuldür. Az az ama bayatlamadan tüketmek makbuldür kahveyi. Kahve hazırlanırken birinci kural da budur işte.

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır derler hani hep. İşte o hatırı sağlamak için hazırlanacak bir fincan kahve için, cezvenin içine 1 fincan su, tepeleme dolu bir kahve kaşığı kuru kahve konur. İsteğe bağlı olarak şeker de atılır.  Yeniden soğuk su eklenmek kaydı ile o muhteviyata ulaşılır.

Kahve hazırlarken dikkat edilecek bir diğer kural ise kısık ateşte yavaş yavaş pişmesidir. Köpüklenmeye başladığında az az üzerindeki köpüklerden alınır ve fincanlara pay edilir. Kahve kaynamaya başladığında ise yeniden ateş üzerinden alınır, çok az olmak üzere fincanlara yeniden pay edilir. Biraz daha ateşte tutulmak sureti ile servis yapılır.

Kahvenin lezzetlisi mangal ateşinde pişenidir. Kahve pişirmek için dahi bugün hala bakır işlemeli cezveler üretilir ki, fincanından cezvesine kadar kızlarımızın çeyiz sandıklarına bile girer.



TÜRK KAHVESİ’NİN FAYDALARI

Yemekler yenildi, tatlılar ikram edildi. Üzerine şimdi enfes bir Türk kahvesi içme zamanı gelmiştir. Zira kahvenin sağlık açısından da fevkalade etkileri bulunur. Bunların en başındaki iş sindirimi kolaylaştırmasıdır. Kahve içerdiği kafein ile birlikte zihni uyarır. İnsana enerji verip dişleri korur. Şekersiz içilen kahve mide ekşimesinin önüne geçer. Kısacası bin bir derde devadır bu eşsiz güzellik. İçene keyf vermekle kalmaz sağlıkta verir.

Kahve Falı

Türk kahvesini içince birden gaipten sesler duyar ve başlarsınız anlatmaya. Fincanın etrafında bir büyücü misali kimi zaman ciddiyetle kimi zaman gayrı ciddi olarak fal tutmaya başlarsınız. Aslında bir kehanet yöntemidir kahve falı. Kahve fincanın da kalan telveye bakılarak anlatılır her şey. Fal bakmak öyle kolay da bir iş değildir. Kahveler içilir, fincanlar ters çevrilir. Başın üzerinde fincanla birkaç tur atarak niyeti belirlen fal baktıran kişi.

Metal eşya korlar fincanın üzerine bununla da kötülüklerin uzaklaştığına inanılır. Daha sonra fal bakacak kişi açar fincanı ve ışığı da arkasına alarak anlatmaya başlar. Kimi zaman söylenenler çıkar gün yüzüne şaşırırsınız.

Toplumumuzun vazgeçilmezleri arasında yer alan Türk Kahvesi, bunca güzelliği katar size işte. İçtikçe keyif alır ve bir başka aleme gidersiniz. Yeri gelir içki masasından sonra ayıkmak için kullanırsınız, yeri gelir gaipten sesler duymak için kullanırsınız. Her kullanmanızda size ayrı bir keyif verecektir.  Kahve her şeyimizdir.

0 yorum:

Yorum Gönder